Nå får flere gonoré. Her kan du teste deg

Smittetilfellene av gonoré øker i aldersgruppen 20-29 år. Se hvor du kan teste deg etter ubeskyttet sex, og hvor du får tak i gratis kondomer.

Gonoré er svært smittsomt. Den seksuelt overførbare sykdommen kan få alvorlige konsekvenser hvis det ikke oppdages i tide og behandles riktig.

Folkehelseinstituttet (FHI) melder om en bekymringsfull økning i antall gonorétilfeller i 2022. De fleste smittetilfellene kom i aldersgruppen 20-29 år. Tendensen fortsetter i 2023. Potensialet for et større utbrudd er stort hvis smitten etablerer seg blant unge heteroseksuelle. 

Spesielt skummelt for kvinner

Kvinner smittes lettere enn menn. Sykdommen kan være vanskelig å oppdage. Over halvparten av alle kvinner som får gonoré får ingen symptomer.

I verste fall kan gonoré føre til kroniske smerter, og at man ikke kan få barn.

De vanligste symptomer hos kvinner er endret utflod, mellomblødninger og smerter i nedre del av magen.

Menn som smittes av gonoré får vanligvis symptomer. Dette vil oftest være at det svir når en tisser, og utflod fra urinrøret.

Bruk kondom, og test deg etter ubeskyttet sex

Ta vare på deg selv, og vis hensyn for andre! Det beste rådet for å beskytte seg mot gonoré er å alltid bruke kondom når du har sex med en ny eller tilfeldig partner.

Test deg hvis du har hatt ubeskyttet sex.

Her kan du teste deg

I Bodø kan du selvteste deg på campus. Alle selvtester som leveres inn blir automatisk testet for gonoré i tillegg til klamydia. 

Du kan teste deg gratis for gonoré og andre kjønnssykdommer på Helsestasjon for ungdom. Klikk på din studieby for informasjon om sted og åpningstider. 

Her finner du kondomer

Gratis kondomer er tilgjengelige på alle studiesteder. Du finner dem på utvalgte toaletter på campus, og hos Råd og helse.

Har du spørsmål om gonoré eller andre kjønnssykdommer, kan du snakke med en studentrådgiver på studiestedet ditt eller en helsesykepleier på helsestasjon for ungdom. 

Om gonoré

  • Gonoré smitter gjennom seksuell kontakt via slimhinner i kjønnsorganene, hals eller endetarm. 
  • Smitterisikoen ved et ubeskyttet vaginalt samleie med smittet partner er 50-70 prosent for kvinner og 20-30 prosent for menn.
  • Ubehandlet gonoré kan være smitteførende i flere måneder.
  • Gonoré kan smitte fra mor til barn under fødsel og gi alvorlig øyeinfeksjon.
  • Omtrent halvparten av alle kvinner som får gonoré, har ingen symptomer.
  • Tiden fra smitte til symptomer er oftest cirka én uke. 
  • De vanligste symptomer hos kvinner er endret utflod, mellomblødninger og smerter i nedre del av magen. Menn får vanligvis symptomer, og da i form av svie ved vannlating og utflod (ofte, men ikke alltid rikelig; “dryppert”) fra urinrøret.
  • Infeksjonen kan utvikle seg til betennelse i eggledere og bekken hos kvinner og bitestikler hos menn. Det kan gi senvirkninger i form av kroniske smerter og sterilitet.
  • Gonoréinfeksjon i hals eller endetarm gir oftest ingen symptomer, eller blir mistolket å ha annen årsak.
  • Infeksjonen behandles med antibiotika. Riktig bruk av antibiotika er svært viktig fordi bakterien lett utvikler resistens.

(Kilde: www.fhi.no)