Hvordan skape et godt kollektiv?
Gode råd for en best mulig tid i våre studentboliger.
Hei, kjære beboer! Vi håper du har begynt å finne deg til rette som beboer hos Studentinord. Her får du noen gode råd for å kunne ha det best mulig i våre studentboliger, og informasjon om hvor du finner svar på alt du lurer på om å bo hos oss.
Snakk om grenser på forhånd
Bor du sammen med andre? La det første dere gjør være å arrangere et møte hvor dere snakker om følgende ting:
- Hva det er å være en god samboer
- Er det ok å låne ting uten å spørre?
- Hva med vors og fest?
- Kjøkkenrutiner/ vaskerutiner
La alle svare, og kom frem til en løsning som fungerer for alle.
Benytt gjerne våre maler for kjøkkenregler, og heng de opp på kjøkkenet så alle ser dem.
- Hvorfor? ‒ Fordi mennesker er oppvokst med ulike rutiner og har ulike grenser for hva som er greit og ikke. Noen er kanskje mer vant til å låne ting uten å spørre, mens andre er vant til å ha sitt for seg selv. Snakk om det på forhånd, slik at dere vet hva de andre tolererer og ikke.
- Spør ‒ Heller en gang for mye enn en gang for lite. Det meste løser seg med et enkelt spørsmål, og det kommer antageligvis samboerne dine til å sette pris på. Det er ikke alle som liker å låne bort private eiendeler, og da er det fint å spørre slik at den andre ikke trenger å irritere seg. Så kan du heller sette standarden og vise raushet. Sjansen er stor for at delegleden smitter.
- Snakk om det... Kommunikasjon er kilden til alt godt. Ikke gå og irriter deg over ting, prøv å unngå en kjempeeksplosjon ved å snakke rolig om det underveis. Hvis du kjenner at sinnet begynner å boble, ta noen minutter å ro deg ned før du snakker med den det gjelder. Det er sjelden man kommer noen vei med sinne.
- ...men la ting gå
Høres kanskje unødvendig ut ‒ men virkelig, la små ting gå. Velg dine kamper. Og hvis duførst skal ta det opp, ta det opp på en ordentlig måte, og sørg for at dere går fra samtalen med en ok følelse. - Litt regler er fint å ha
Hvis dere har et felles holdepunkt, eller et sett med regler er det lettere å løse konflikter på sikt. Eksempel: Benytt vaskelister hvor dere fordeler oppgavene hver uke. Kryss av slik at dere holder kontroll på hvem som har gjort hva. - Felles prosjekt
Et felles prosjekt kan dessuten styrke fellesfølelsen. Eksempler:- Alle flaskepantpenger spares, og pengene går til pizzamiddag på lørdag.
- Hvis dette passer dere: avtal en fast vaskedag i uka. Spill litt musikk, vask en times tid, og avslutt med kaffeslabberas.
Det viktigste er å finne noe alle kan ta del i. Det trenger ikke være stort, men noe som gjør at dere må kommunisere om litt andre ting enn plikter og oppgaver.
- Legg private eiendeler unna
Hvis du ikke vil at noen skal låne det, legg det på rommet ditt. Det er vanskeligere å holde styr på hvem som eier hva av ting som ligger på fellesarealene, så hvis du ikke vil at noen skal låne det, legg det unna. - Inviter med!
Skal du ha fest eller middagsselskap? Vurder å invitere samboerne dine med! Det blir de garantert glade for. Det er alles bolig, og det er ikke sikkert det blir så god stemning hvis de ikke føler seg velkomne i sitt eget hjem. - Felles middag
Prøv å gjøre noe koselig sammen en gang iblant. Dere skal jo faktisk være en liten familie en stund fremover. Det er dessuten mye hyggeligere å bo med folk du kjenner, og en middag i uka eller noe annet koselig kan gjøre mye for fellesskapsfølelsen. - Vær raus
Det å bo med folk du ikke har vokst opp med kan bli utfordrende. Alle deler ikke din oppfatning av hva som er greit og ikke. Så prat om det, bli enige, og vær rause. Det blir mye hyggeligere da.
Snakk med oss i Studentinord
I vår boligguide finner du kontaktinformasjon og viktig informasjon for deg som bor i studentbolig. Det er lav terskel for å ta kontakt med oss, så spør heller en gang for mye enn en gang for lite.
Konflikttrappen
Konflikttrappen kan være et nyttig redskap for å forstå konflikter. Den synliggjør konflikters ulike nivåer og illustrerer hvordan en konflikt kan utvikle seg fra en liten uenighet til ekte fiendtlighet. På hvert trinn er det mulighet for enten å gå opp eller ned trappen.