w

Eksamenstips

Det er ingen snarveier til bred faglig oversikt og gode karakterer, men noen tips er det greit å ha med seg!

09.05.201610:25 Erling Rognes Solbu

For de aller fleste er eksamenstiden en stressende tid. Det er normalt å være nervøs før eksamen, og moderat nervøsitet er ofte en fordel for å yte optimalt under eksamen. Her har vi samlet noen gode råd for studenter til perioden før og under eksamen.

Før eksamen

Lag en plan. Skaff deg oversikt over lesedagene du har til rådighet i hvert fag. Prioriter de viktigste delene av pensum. Sett opp planen din slik at du rekker å lese over de viktigste temaene.

Vær tidssmart. Les når du er mest opplagt. Når konsentrasjonen svikter kan du gjøre "zombie-aktiviteter" som å vaske klær, rydde osv.

Koble av mellom øktene. Tren, gå en tur eller se en film. Finn ut hva det er som gjør at du kobler av. Det er viktig å ha noe å glede seg til i dagene med eksamenslesing.

Fokuser på hovedlinjene i pensum. Få tak i sentrale ord og begreper.

Tenk output, ikke input. Det er ikke antall leste sider eller antall timer på lesesalen som teller, men hva du klarer å gjengi!

Ikke nøy deg med lesing. Memorer, diskuter med andre, skriv sammendrag, hold prøveeksamen foran speilet, gjør oppgaver. Da lærer du mer effektivt enn om du bare leser, samtidig som du trener på å ha eksamen.

På eksamen

Tenk på at besvarelsen skal være oversiktlig. Del opp i avsnitt for hvert poeng du vil få frem. Bruk enkle setninger

Lag en disposisjon, og begynn å skrive om det du kan best. Da skriver du deg varm med noe du er trygg på. Står du fast på andre spørsmål har du i hvert fall svart godt på noe.

Kritiser teori og rammeverk. Finnes det svakheter i teorien, eller dukker det opp ubesvarte spørsmål? Ikke vær redd for å utfordre etablerte sannheter. Det viser at du tenker selv og er kreativ.

Sitt ut tiden. Bruk eventuell tid til overs på å føye til opplysninger og fylle ut svarene dine. Sett gjerne av en halv side etter hvert svar. Da kan du enkelt legge til setninger hvis du kommer på noe du burde legge til.

Lykke til!

Se også