w

Podcast: "Valle & Strømsnes I KARANTENE"

Hør sykepleierstudent Camilla fortelle fra Covid 19-testlokalet på legevakta. Og hva sier egentlig rektor Hanne Solem Hansen om måten studentene har taklet omstillingen? 

Gå til podcast
01.04.201914:02 Line Johansen

Student i frontlinja

Valle & Strømsnes I KARANTENE #3

Hvordan står det til med din koronakondis? Dagene flyter kanskje litt i hverandre, de vanlige miljøforandringene er ikke der, og vi bruker myyye tid hjemme.

Mens mange av oss surrer med hvilken dag det er må andre stå på for fullt. Camilla Andersen er sykepleierstudent på 2. året og hjelper nå til med å teste folk for Covid 19. Vi har tusen spørmål! Hvordan foregår en test? Kan alle komme og teste seg? Er hun ikke redd for egen smitte?

Vi drister oss også til å ringe Hanne Solem Hansen, rektor på Nord universitet, for å høre om de har «kontroll på greiene». Hva skjer med eksamen? Hvor lenge blir universitetet stengt? Og hvordan har studenter og ansatte taklet overgangen?

Gled deg også til en ny urfremføring fra bandet Los Coronas; «Staying at home» woop woop!

Ikke få panikk, løsningene kommer! 

Valle & Strømsnes I KARANTENE #2

Har du fått trøbbel med økonomien på grunn av korona? Ikke få panikk, ikke avbryt studiene!

Mange studenter har plutselig mistet deltidsjobben og befinner seg i en skikkelig økonomisk knipe. Andre lurer på hvordan i all verden undervisningen skal kunne opprettholdes. Og vi kan vel alle være enige om at den nye hjemmehverdagen byr på utfordringer for blant annet sosialt samvær og fysisk aktivitet.

Valle & Strømsnes er fortsatt i en slags karantene, og vil gjerne belyse noen av disse spørsmålene gjennom en prat med proffene.

  • Julie Størholdt Sivertsen er fag og læringsmiljøpolitisk ansvarlig i NSO (Norsk studentorganisasjon). Hun kommer med noen veldig gode råd til studenter med økonomiske utfordringer.
  • Professor i musikk ved Nord universitet, Rune Mathisen, kan fortelle at de har tatt omstillingen til digital undervisning på strak arm, og har kommet opp med noen elegante og kreative løsninger.
  • Vår egen dyktige studentvert i Mo i Rana, Martine Mikkelsen byr på noen knallgode tips til hvordan du kan holde kontakt med venner og være i aktivitet – selv om du er isolert i eget hjem. 

Student på stengt universitet? 

Valle & Strømsnes I KARANTENE #1

Hva gjør isolasjon og koronafrykt med oss? På en meters avstand hjemme hos Valle spiller "Valle & Strømsnes" inn podcast om koronasituasjonen.

Vi ringer studentrådgiver Kirsti i Trøndelag og får gode tips og råd til å være en effektiv hjemmestudent. Vi ringer også student Maria som sitter på hybelen sin i karantene. Hvordan er det egentlig? Får hun gjort noe fornuftig? Og får hun i seg mat når hun ikke engang får lov å gå på kjøkkenet?

I tillegg får du høre om en russisk Netflix-serie og andre serietips, digitale gitartimer, og litt folkeopplysning om viruset. Og om ikke det er nok så blir det også ei urfremføring underveis i episoden.

Studentrådgiverne kan hjelpe deg i denne spesielle perioden

Om du trenger noen å snakke med er alle våre studentrådgivere tilgjengelig på telefon og Skype, og vit at ingen spørsmål er for små eller for store for å stille dem. Rådgiverne vil hjelpe deg så godt de kan slik at du kan fortsette med studiene og ha det så godt som mulig i denne vanskelige perioden.

-

Hvem er podcast-gutta?

Strømsnes, Øystein er Studentinords eminente studentvert på studiested Bodø. Valle, Svein er vår fabelaktige studentprest. Deres jobb er i praksis å bidra til at du som student har det best mulig gjennom studietiden.

Nå tar de opp ting som berører og engasjerer studenter i hele landet. Du kan forvente varierte, interessante og kleine tema, og ærlige og herlige studenter.

Du finner episodene HER, eller i din podcast-app.

Følg oss på Instagram

Kontakt oss gjerne på Instagram hvis du har spørsmål eller kommentarer. Her legger vi også ut alt om kommende episoder, gjester og ukens tema. 

Husk å abonnere, gi oss noen stjerner, eller også gjerne en vurdering..

-

Tidligere episoder

I denne søte juletid

LIVE episode «Julespesial» 

Trenger du en liten lesepause, eller er du ferdig med eksamen kanskje? Uansett, nå kan du legge bort bøkene en liten stund, og kjenne på ekte julestemning fra Valle og Strømsnes i vår aller første julespesial.

Studentene Emma Giskås og Lars Glomsvoll forteller om sine juletradisjoner, forventninger og gleder, og Svein prøver seg som utegående reporter. Hvordan står det egentlig til med eksamensnervene? Klarer studentene å glede seg til jul? Denne podcasten ble gjort live og direkte fra gråsona i Bodø, samkjørt med arrangementet om gratis julegrøt for alle studenter. Superkoselig! 

-

Valle & Strømsnes sesong 2

Hvorfor føler vi oss så ensomme?

Episode 12 «Ensomhet» 

Studentene Helene Mørkved Glorud og Haakon Spenning deler sine historier, og filosof og professor James McGuirk hjelper oss med å få perspektiver på ensomheten.

I flere undersøkelser er det mange som forteller at de er ensomme. Blant studenter viser statistikk at 30 % kjenner på følelsen av ensomhet, og hele 10 % opplever at de er ensomme. Vi stiller spørsmål om hva ensomhet er, er det blitt mer av det, og hva skal til for at de som er ensomme ikke skal være det mer?

Hva er det med alle disse sinte guttene?

Episode 11 «Skikkelig FORBANNA%#"¤%&» 

Det ser ut som det er mye aggresjon og sinne ute i det store samfunnet i dag. Vi ser det i kommentarfelt, i debatter og i statistikker. Er det så mye som det virker som? Og hva er det med alle disse sinte guttene som det snakkes om? Hvor er de, hva er de sinte for og hvem er de?

I denne podcasten undersøker vi hva sinne og aggresjon er, hvor det kommer fra og hvem som kjenner mest på disse destruktive kreftene. Vi snakker om ulike typer aggresjon, både den som vender seg mot oss selv og den som går ut over andre.

Vi har med oss den kjente psykologen Svein Øverland. Han jobber både innen barne- og ungdomspsykologi og rettspsykologi. Han har forsket på og møtt mange sinte. Vi har også med oss Thor Einar Torrissen som har en fortid som en av de sinte guttene. I dag er han gatesosionom i Kirkens Bymisjon og jobber tett på mennesker som også kjenner på mye aggresjon.


Forhold, flørt og sjekking

Episode 10 «Love is in the air»

Hva er det å være i et forhold, og hvordan finner vi den vi vil være sammen med? Er det slutt på dating og flørting, men i stedet rett på godsakene? Vi snakker mer om det å være - eller ikke være - i et forhold. Om alt fra den nervøse og usikre starten til at man er sikker på at den andre er en vi vil være sammen med - kanskje for alltid.

Møt Malin som synes Tinder er superkleint, men er der likevel, og Kristian som aldri har vært ordentlig forelsket. Studentene Malin Hjorteland og Kristian V. Colakov forteller sine historier om dating og flørting, og forhold de har hatt.

Helsesykepleier Anne Bentzrød jobber i ung.no, forteller oss hva ungdom i dag er opptatt av og lurer på når det kommer til forhold.

Hvordan skal du nå målet ditt om en god utdannelse? 

Episode 9 «Hvordan lykkes som student?» 

Dette er et spørsmål som mange studenter stiller seg - eller kanskje burde stille seg? Studieleder Gisle Pettersen og fersk student Aurora Lilleløkken møter Valle & Strømsnes og diskuterer forventninger og hva det det betyr å lykkes, og gir deg konkrete og matnyttige tips. 

«Engasjement – jobbe gratis sa du?» 

Episode 8 «Engasjement» 

Synne Hansen har spist middag hjemme to ganger siden studiestarten, og får masse energi av å være sosial og å ha noe å holde på med hele tida, mens Daniel Kibsgaard mener fritiden er veldig dyrebar, og han jobber ikke gratis. Uten engasjerte studenter er det mye som går i stå. Alt fra studentdemokrati, foreninger og interessegrupper står i fare for å miste oppslutning.

Så hva er det som gjør oss engasjerte? Er det bare for noen få, eller er det noe alle burde tenke over? I denne podcasten undersøker vi engasjementets hva, hvordan, hvorfor og hvem.


Valle & Strømsnes sesong 1 

Selvfølelse, sex drugs and rock'n roll, og meningen med livet er noen av temaene som blir diskutert med studenter og fagfolk i podcasten Valle & Strømsnes setter studenten først og fremst

Velkommen til studenttilværelsen

Ekstra: «Ny student spesial» 

Ny student til høsten? Så spennende, og så skummelt på en gang! Flytte til ny by... ansvar for seg selv... kjenner ingen… savner venner og familie…

Ta det med ro. I denne spesialutgaven av podcasten «Valle & Strømsnes setter studenten først og fremst» gir vi deg tips og råd om hvordan du skal klare denne krevende overgangen best mulig. Vi snakker om hvordan du skal komme i gang å etablere deg i studentlivet – både faglig og sosialt, og hvordan du skal lykkes som student.

Velkommen til studenttilværelsen!

KRISE - det er eksamen!

Episode 6 «KRISE - det er eksamen» 

Hva gjør du når det skikkelig knyter seg i magen, og panikken herjer fordi eksamen nærmer seg? Vi gir deg innspill og tips før eksamen; hvordan disponere tid og krefter, hvordan tenke om eksamen og hvordan forholde seg til pensum.

Vi snakker med førsteårsstudentene Line og Viktor om hvordan livet er når det nærmer seg eksamen, og vi ringer ekspert Olav Schewe, som har skrevet boken «Superstudent». Han gir oss de beste tipsene til hva som er lurt å gjøre for å studere smartest og få mest ut av studiene.

HJELP - jeg er blakk!

Episode 5 «Studentøkonomi»

«HJELP - jeg er blakk!» En av de største bekymringene en student kan ha er å gå tom for penger. Hvordan er den økonomiske situasjonen for dagens studenter? Er det bare fryd og gammen, eller konkurs og falitt? Og hva gjør vi for å være i balanse?

Få med deg tips, triks, og oppmuntrende ord - du er ikke alene. Vi snakker med studentene Pernille og Silje om hvilken rolle økonomi spiller i deres studentliv, og vi har en lærerik og interessant samtale med administrerende direktør for lånekassen, Nina Schanke Funnemark.

Hva er meningen med livet?

Episode 4 «Meningen med livet»

Spørsmålet er vanskelig, og kanskje absurd, men det er likevel en uunngåelig del av et menneskes liv. For hva er egentlig meningen med livet?

Ifølge Douglas Adams' skjønnlitterære serier Haikerens guide til galaksen så er svaret alltid 42. Andre vil hevde at svaret er religion. Men hva med filosofi, politikk, studier eller familie? Kan det være en blanding av alt dette som gir livet mening?

Med oss har vi student Helene Kallevik som igjennom tro mener hun har funnet svaret. Vi har også med professor i filosofi James McGuirk. Han hjelper oss med dype perspektiver og interessante vinklinger.

«Det kan hende at det frister mer å ligge i senga i et mørkt rom...»

Episode 3 «Stress»

Er stress farlig?
Blir du stressa før eksamen?
Hva gjør du når stresset tar overhånd?

Psykolog Bodil Lindgaard gir deg sine beste tips til hvordan du takler eksamensnerver og hverdagsstress. Student Håvard Hommefoss har kjent på kroppen hva negativt stress kan gjøre med en.

«Det er altfor mange studenter som har altfor mye å gjøre. De overvurderer tid og evne til å gjennomføre alt, og fortsatt få de karakterene som de ønsker å ha på papiret når de er ferdig. Det krever mye.» 

«Den følelsen av at man ikke er god nok til å ha et vennskap - den stikker dypt...» 

Episode 2 «Selvbilde»

Hvordan påvirker selvbildet oss, og hvordan vi oppfører oss? Kan man ha god selvtillit selv om man har et dårlig selvbilde? Andrea Christina Nordvik er leder i Studentorganisasjonen i Bodø, og Andreas Vestvann Johnsen er styremedlem. Begge har tidligere slitt på grunn av dårlig selvbilde. De forteller om hvordan de har vendt et negativt selvbilde til noe positivt.

Svak selvfølelse kan føre til angst og depresjoner. En fjerdedel av studentene i Norge sier de har symptomer på psykiske plager.

«Folk gir sæ jo en god faan» 

Episode 1 «Sex drugs and rock'n roll»

Er du enig i påstander som: 

  • «Min oppfatning er at halvparten av studentene er studenter for å feste. Det er ingen forventninger til studenten.»
  • «Ingen er redd for å si at de har klamydia. Folk gir sæ jo en god faan.»
  • «Folk er bare skikkelig laus når de drikker.»

Valle & Strømsnes snakker med to studenter på Nord universitet: økonomistudent Daniel Robertsen som har vært deltaker i «Ex on the beach», og Ulrikke Åsjord som er en engasjert student med mange verv.

I tillegg vil helsesykepleier Tove Merete Lorentzen gi oss sitt perspektiv. Hun møter studenter som er slitne, og som opplever medaljens bakside.

En liten smakebit

Her kan du høre en teaser og få en forsmak på hva du kan forvente deg i episodene som kommer denne våren.

Camilla Andersen
Camilla Andersen, sykepleierstudent på 2. året
Hanne Solem Hansen
Rektor ved Nord universitet, Hanne Solem Hansen
Julie Størholdt Sivertsen
Julie Størholdt Sivertsen er fag og læringsmiljøpolitisk ansvarlig i NSO (Norsk studentorganisasjon)
Rune Mathisen
Professor i musikk ved Nord universitet, Rune Mathisen
Martine Mikkelsen
Studentvert Mo i Rana, Martine Mikkelsen
Maria Victoria
Student Maria Victoria var i karantene i noen dager
Kirsti Grøtan
Studentrådgiver i Levanger, Kirsti Grøtan

Relaterte artikler