Du kan selvteste deg for klamydia

Klamydia er den hyppigste seksuelt overførbare sykdommen i Norge, hos både menn og kvinner. Test deg!

For english click here

Selvtest av klamydia

Helsestasjonen og rådgivningstjenesten i Studentinord tilbyr selvtesting av klamydia. Du kan teste deg på test-toalettene på campus, eller ta med testutstyret hjem og teste deg i ro og mak.

SE FREMGANGSMÅTE FOR TESTEN HER

Tjenesten er gratis og du utfører den på egenhånd, og på eget ansvar.

Når bør du teste deg?

Vi anbefaler at alle som har hatt sex uten kondom med en ny partner tester seg for klamydia. Vi anbefaler også at du tar en prøve dersom du opplever ett eller flere av symptomene på klamydia.

Merk at det tar 14 dager fra ubeskyttet samleie til prøve kan tas. Hvis du får en negativ test før det har gått 14 dager, anbefaler vi at du tar en ny test når det har gått 14 dager, for å være sikker.

Test-toaletter på campus

Du finner testene på unisex-toalettet ved Alexandria, og på dame- og herretoalettet ved inngang B (se kart). Testene er tilgjengelig på disse toalettene hele uka.

Din prøve legges sammen med utfylt skjema i en konvolutt som leveres i egen test drop-boks i rådgivningstjenestens lokaler, på hverdager mellom kl. 9 og 15. Prøvene blir samlet inn og behandlet av helsestasjonen. Ved positiv prøve vil du bli kontaktet av helsestasjonen innen to uker for videre oppfølging og behandling.

Hva er klamydia

Klamydia er en seksuelt overførbar infeksjon som kan smitte til skjede, penis (urinrør) og endetarmsåpning. Uten behandling kan klamydia blant annet gi nedsatt evne til å få barn. Kondom beskytter mot smitte.

Symptomer

De vanligste symptomene er svie ved vannlating, og/eller utflod fra urinrøret hos både kvinner og menn, og utflod fra skjeden hos kvinner. Menn har ofte kløe i urinrørsåpningen. Kvinner kan i tillegg ha uregelmessige blødninger.

Tilstanden kan også medføre underlivssmerter og feber. I sjeldne tilfeller kan man også få forbigående leddsmerter.

Kart over campus Bodø som viser hvor man kan finne selvtest stasjonene.
En hylle på et av felles toalettene. I hyllen ligger det en kurv med tester. Det rød rosa plakater
Nærbilde: av bare føtter som ligger i sengen, under dynen. Lyse omgivelser og lys dyne.

Relaterte artikler