Valle & Strømsnes sesong 4

Kollektivet one on one, hvordan kombinere toppidrett og studentliv, og hvordan står det til med kondom og samtykke?

Gå til podcast

Valle & Strømsnes sesong 4

Valle & Strømsnes er klare igjen - i denne sesongen snakker vi med studentledere, studenter og fagfolk om nye, spennende tema!

Sesongfinale som tar opp de store spørsmålene

Episode 21 "Hvor er vi på vei - dommedag, eller...?"

Siden 12. mars har 1 meters avstand, telling (Hvor mange er vi? Kan vi møtes?), usikkerhet, frustrasjon og kanskje litt irritasjon preget oss. Ukentlig kommer det nye råd og retningslinjer for smittevern. Vi vet ikke når det går over, hvordan det skal skje, og kanskje heller ikke om vi kommer tilbake til normalen noen gang. 

  • Hva gjør det med oss som mennesker å leve med usikkerhet over lengre tid?

  • Hva gjør det med tilliten til institusjonene i samfunnet?

  • Vil våre endrede vaner og måter og tenke og handle på gjøre noe med oss på lengre sikt?

  • Vi har gjort store digitale fremskritt, men hvor viktig er det egentlig å møtes fysisk?

  • Hvor er vi på vei?
     
  • Hvilken verden er det dagens studenter må forberede seg på å gå ut i?

De store spørsmålene står i kø for Valle & Strømsnes i finalen for sesong 4 av podcasten. Heldigvis har vi med oss masterstudent i samfunnsvitenskap Julia Kristine Tidem Føllesdal og professor i filosofi ved Nord universitet James Nicholas McGuirk til å hjelpe oss med å reflektere over dem. 

Drømmepraksis eller praksissjokk? 

Episode 20 «Praktisk om praksis» 

Du vet hva du skal bli. Du har bestemt deg. Et klart lagt løp er bestemt. Fagene går greit, det er bøker, pensum, forelesning og prøver i andre enden. Alt dette er i former som du kjenner til fra før, men så, så skal du ut og faktisk prestere. Du skal ut i prøve, vise dine ferdigheter, og ikke bare det: Du skal få bekreftet om dette er noe for deg, passer du inn? Får du det til? Eller har du kanskje valgt helt feil? 

“Det var deilig, faktisk! Jeg storkoste meg og fikk et ekstra boost.” 

“Noen ganger gir universitetet deg kanskje litt for mye å gjøre, slik at dette tar for mye fokus av praksisen og legger mye stress på i tillegg. 

I dag snakker vi om praksisen. Valle & Strømsnes møter Chanice S. Johansen som går 4. året på grunnskolelærerutdanningen og har vært mye i praksis allerede, og sykepleiestudent Magnus S. Pettersen som akkurat nå er midt mellom praksis på sykehjem og sykehus.  

Studentene forteller om oppturer og nedturer i praksistida, hvordan en dag i praksis er, hva som forventes av deg og hvilke utfordringer du kan møte. Vi får også noen gode tips til praksisperioden fra Torbjørn Beck, som er lærer ved Bankgata skole i Bodø. 

Kan vi aldri bli god nok?

Episode 19 «Generasjon Perfeksjon» 

Kroppspress, karakterpress, kjøpepress, prestasjonspress.

Generasjon perfeksjon har så mye press at mange blir syke. Hvorfor har det blitt sånn? Kan vi igjen gi skylda på sosiale medier og den reklameskapte virkeligheten? Eller er det dagens voksengenerasjon som har sviktet de unge i jakten på egen vellykkethet?

Som alltid tar vi de vanskelige spørsmålene i «Valle og Strømsnes setter studenten først». Med oss har vi student Kristine Berg og studentrådgiver Stine Marie Sivertsen.

> Kunne du tenke deg å utforske og utvikle deg selv i gruppesamtaler? <

I regi av rådgivningstjenesten arrangeres det ukentlige grupper, "gruppesamtaler" – med tema som angst, ensomhet, depresjon, overgrep, sorg eller sine. Opplev å finne støtte og å kjenne deg igjen i andre studenter. Utvikle deg i trygge rammer gjennom å bli utfordret i samtale med andre som står i det samme som deg.

Meld din interesse til Rådgivningstjenesten her.

Samhold, uenighet og skittentøy?

Episode 18 «Kollektivet one-on-one»

Hvordan er det nå egentlig å bo i et kollektiv? Vi snakker med erfarne kollektiv-studenter; to av dem bor i studentboliger og to sverger til privat kollektiv.

Hva funker og hva funker ikke? Er det å bo i kollektiv faktisk det beste med hele studietiden? Eller....? Valle & Strømsnes tar et kollektivt ansvar og setter og kollektivet under lupen.

Er kondom en stemningsdreper?

Episode 17 «SEX - kondom og samtykke»

Det er mange som tester seg for klamydia, og mange er også smittet. Hvorfor er det så vanskelig å få på seg den kondomen? Og skal man alltid starte sex'en med å avklare med den andre om man faktisk ønsker dette? Eller vil det ødelegge «stemningen»?

Dette er vanskelig og viktige spørsmål - og det tar vi på største alvor i Valle & Strømsnes. Derfor har vi fått med den reflekterte og engasjerte studenten Synne Witzø og vår egen helsesykepleier Ingvild Kirkhus.

Hva nå?

Episode 16 «Hva nå?»

Ja, hva nå? Etter at vi nå er godt over halvveis i det svært spesielle 2020 - hvor går veien videre? Blir studentlivet noen gang det samme igjen?

Vi møter to studenter som er helt nye på Nord universitet. Hvilke tanker har de om studiestart og studentlivet de har foran seg. Studentlederne Amanda Sofie Tunsberg fra SOT og Tord Apalvik fra SOB er også med oss. De er allerede over gjennomsnittet engasjert - men hva skjer egentlig rundt på alle våre campus? Nærmer vi oss normalen igjen?

 

#21 - Dommedag?
Tre sitter rundt et bord med øretelefoner over hodet, og mikrofon foran seg. En kvinnelig student,
#20 - Praksis
Tre sitter rundt et bord med øretelefoner over hodet, og mikrofon foran seg. En mannlig student med
#19 - Generasjon perfeksjon
Kvinnelig student, langt lyst hår. Hun smiler og har en rutet skjorte åpen med en hvit t-skjorte u
#18 - Kollektivet
To kvinnelige studenter. Begge er kledd i lys blå farger. Hun til venstre har mellom mørkt hår og
#17 - SEX
De sitter på hver sin side av bordet. Begge med øreklokker på hodet og en mikrofon foran seg. På
#16 - Hva nå?
En mannlig student med rutet skjorte og et stort smil står til venstre, han har hendene i lomma. P?