6 Ting du kan prøve hvis du føler deg ensom og alene i studentlivet
Føler du deg alene i studentlivet? Det er mange muligheter til å gjøre noe med det.
Ensomhet kan være tungt…
Du er langt ifra den eneste studenten som kjenner på ensomhet. Faktisk savner én av tre studenter av og til noen å være sammen med. Under koronapandemien har følelsen av ensomheten blant unge økt ytterligere. Dessuten viser forskning at det er sammenheng mellom ensomhet og symptomer på depresjon.
Ensomhet er med andre ord ikke bare kjipt i seg selv, det kan også få konsekvenser for helsa.
…men du kan gjøre noe med det
Å ta sosialt initiativ kan være både kleint og vanskelig. Ofte er det selvtilliten som hindrer oss. Men det er viktig, og det hjelper. Hva om du snur den litt dystre statistikken til din fordel? Hvis nærmere halvparten av studentene savner flere sosiale initiativer er sjansen for positiv respons stor for den som faktisk tar initiativ!
Her er våre tips:
1. Våg å gjøre deg synlig – oppsøk sosiale arenaer
Pandemien krever at vi tenker annerledes, men det er mulig å finne på noe sammen samtidig som vi tar hensyn til smittevern.
Studentlivet er fullt av foreninger, og alle vil ha deg! Studentforeninger gir deg gratis innpass i ei gruppe, og et supert grunnlag for å bygge vennskap.
Det finnes også «drop in»-aktiviteteter som quiz, brettspillkveld, strikkekveld eller tur. Sjekk appen til Studentinord «Infoskjermen Go» eller Studentinords sider om studentlivet på de ulike studiestedene for å orientere deg.
Tenk også på hva du kan finne på uorganisert i små grupper. Lag middag sammen i kollektivet, inviter noen i klassen på tur, ta en kaffe mellom forelesninger, spør om det er flere som liker å strikke eller game. Du kan kontakte studentvertene for å finne lag og foreninger, eller få hjelp til å starte noe selv.
Husk også å ta vare på de relasjonene du har, så langt det lar seg gjøre. Ring hjem, eller til en gammel venn innimellom.
2. Senk forventningene til deg selv – du trenger ikke levere maks på alt
Hvis du ikke gjør det du tilsynelatende «burde gjøre» eller har de planene du «skulle hatt», så er du liksom mislykket og en taper. Eller ikke får karakterene du «burde» hatt, eller ikke trener like mye som du «burde» gjort.
Tenk trivsel, ikke hva som ser best ut i sosiale medier. I den virkelige verden er du god nok.
3. Avslør tankefeil
Det går an å snu tanken. Husk, de er bare tanker, ikke virkelighet. Start med å identifisere tankefeilene. Kjenner du igjen noen av disse?
- «Hvis bare jeg hadde hatt litt strammere kropp, så hadde alt vært bra».
FEIL! Dette er selektiv oppmerksomhet. Ikke la én negativ detalj få hele din oppmerksomhet. - «Hvis jeg ikke gjør det bra på eksamen er jeg fullstendig mislykket.»
FEIL! Dette er svart/hvitt tenkning. Livet er ikke enten/eller, alt eller ingenting. - «Han ville ikke være sammen med meg, så jeg vil aldri noensinne få meg kjæreste».
FEIL! Dette er generalisering. Ikke trekk en allmenn konklusjon ut fra én enkelt hendelse. - «Jeg ble ikke bedt på fest, så det må være noe galt med meg».
FEIL! Dette er personalisering. Ikke ta hendelser du ikke har kontroll over personlig. - «Hvis jeg stryker på eksamen kommer jeg aldri til å få meg en jobb noen gang».
FEIL! Dette er katastrofetenkning. Ikke la en liten bekymring bli til et stort problem.
4. Ikke prøv å ha den perfekte fritida
Det finnes ikke en perfekt måte å bruke helga på. Kjenn etter hva akkurat du har lyst til, og hva som er godt nok for deg. Ikke sammenlign deg med «de populære». Husk, det er ikke viktig hva andre synes om deg! Det som er viktig er hva DU synes om deg!
5. Våg å si hvordan du egentlig har det
Det er lett å late som om alt er greit av frykt for å bli oppfattet som rar og annerledes. Da skaper vi bare avstand til andre mennesker.
Prøv: «Jeg har ingen å være sammen med i helga. Kan jeg bli med dere på studentpuben fredag?». Når vi tør å være sårbare, skaper vi også fortrolige møter med andre studenter.
Hvis du vil starte på tryggere grunn kan du ta kontakt med en «Peer supporter» for en god og fortrolig prat med en medstudent (Bodø), studentrådgiverne i Studentinord eller din husvert/ bomiljøkoordinator på studentboligen.
6. Øv deg på takknemlighet
For å ha det bra er det viktig å kunne være til stede i nuet. Da gjelder det å skifte fokus fra det du ikke har til det du har.
Prøv denne øvelsen: Skriv ned tre ting som du er takknemlig for hver kveld, gjerne noe helt ordinært som du kanskje tidligere har tatt for gitt, men som du er glad for og som er verdifullt for deg.
Hør vår podcast om ensomhet
Valle&Strømsnes setter studenten først og fremst - Episode 12 «Ensomhet»
Studentene Helene Mørkved Glorud og Haakon Spenning deler sine historier, og filosof og professor James McGuirk hjelper oss med å få perspektiver på ensomheten. Vi stiller spørsmål om hva ensomhet er, er det blitt mer av det, og hva skal til for at de som er ensomme ikke skal være det mer?
Kilder:
Poulsen, Carina og Egeland, Rebekka T: «Psykologens ti råd mot ensomhet»
Brekkhus, Mona, von Soest, Tilman og Fredriksen, Eivor: Psykisk helse hos ungdom under Covid-19 - Ensomhet, venner og sosiale medier